tiistai 12. marraskuuta 2013

Viisumit Australiaan, osa 1

Lukijan pyynnöstä kerron eri viisumeista Australiaan. Koska kyseinen aihe vaatii minulta hieman aikaa perehtyä teen aiheesta enemmän kuin yhden postauksen, muuten yksi postaus venyisi todella pitkäksi. Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron turistiviisumeista, Working Holiday viisumeista sekä opiskelijaviisumista.

Aina Australiaan saapuessa tarvitsee viisumin. Viisumeja on erilaisia ja se mikä juuri sinulle on oikea sinulle riippuu pitkälti siintä mikä on tarkoituksesi Australiaan saapumiselle, kauanko meinaat viipyä ja mitä tehdä.
Viisumeja on useita erilaisia ja kerronkin nyt yleisimmistä viisumiluokista, en siis kaikista viisumeista. Haluan korostaa, että en ole perehtynyt jokaiseen viisumiin tuntikausia ja uusimman ja tuoreimman tiedon löytää helposti Australian Goverment:in sivuilta jonne pääsee tästä. Samasta linkistä pääsee myös anomaan viisumeja.

TURISTIVIISUMI


ETA Visa

Eta (Electronic Travel Authority) viisumi voidaan myöntää internetin välityksellä tietyn maan (Suomi kuuluu listalle) passin omistajille. Viisumi on voimassa enintään kolmen kuukauden ajan 12 kuukauden ajanjakson aikana. Yleensä myönnetään 24 tunnin sisällä hakemuksen jättämisestä. ETA Viisumi on henkilöille, jotka haluavat saapua Australiaan turisteina lomailu tai liiketoiminta tarkoituksessa. 

eVisitor (subclass 651)

eVisitor viisumi on tarkoitettu ihmisille, joilla on tietyn maan passi (Suomi kuuluu listalle) ja joiden tarkoituksena on vierailla Australiassa

  • turistina, lomaillen, tai tullen tapamaan perhettä tai ystäviä
  • liikematkailijoille, joilla tarkoitus saapua maahan osallistuen konferenssiin, neuvotteluihin tai tutkia mahdollisuuksia liiketoimintaan
Kyseistä viisumia anottaessa on sinun oltava Australian ulkopuolella ja viisumin voi anoa netin kautta. eVisitor viisumi sallii Australiassa olon enintään kolmen kuukauden ajan jokaisen käynnin yhteydessä 12 kuukauden aikana. Viisumi on maksuton.

WORKING HOLIDAY

Working Holiday visa (subclass 417)

Viisumi on tarkoitettu nuorille henkilöille iältään vähintään 18-vuotta ja henkilöille jotka eivät ole vielä kuitenkaan täyttäneet 31-vuotta. Sinulla ei myöskään saa olla huolletavia lapsia. Viisumi antaa sinun oleskella Australiassa yhden vuoden ajan lomaillen sekä työskennellen. Samalla työnantajalla saat työskennellä enintään 6 kuukauden ajan. Working Holday viisumilla voit myös opiskella 4 kuukauden ajan. Viisumi antaa sinun poistua ja saapua Australiaan lukemattomia kertoja vuoden sisällä maahan saapumisesta. Viisumia anottaessa sinun täytyy olla Australian ulkopuolella ja viisumin saa anottua netin välityksellä. Passin täytyy olla voimassa koko maassa oleskelun ajan.
Sinulla täytyy olla vähintään AUD 5000, jotta voit rahallisesti tukea itseäsi ennen työn löytymistä sekä sinulla tulee olla lentolippu tai tarpeeksi rahaa ostaa lentolippu pois Australiasta viisumin umpeutumisen jälkeen. (Minulta tätä ei kuitenkaan koskaan tarkastettu) Viisumin päätarkoituksena on lomailu Australiassa, töitä saa tehdä mutta tarkoituksena satunnaisesti. Viisumi maksaa tällä hetkellä AUD 420. (293,57€ tämän päivän valuuttakurssin mukaan) Hakijan on myös läpäistävä tarvittavat terveystarkastukset näitä erikseen vaadittaessa. (En ole kuullut keneltäkään näitä vaadittavan, eli erittäin harvinainen)

Second Working Holiday visa 

Toinen Workin Holiday viisumi, eli jatko ensimmäiseen, on mahdollinen anoa kun on työskennellyt ensimmäisen vuoden aikana vähintään kolmen kuukauden ajan sadonkorjuutöissä syrjäseuduilla. Hakija voi olla hakuhetkellä joko Australian sisällä tai ulkopuolella ja hänellä pitää olla tai ollut ensimmäinen working holiday viisumi. Sinun täytyy myös pystyä todistamaan, että olet työskennellyt vaadittavan ajan sadonkorjuutöissä. Iältään hakijan tulee myös olla 18-30-vuotias ja saman viisumisäännöt pätevät aikalailla kun ensimmäiseen Working Holiday viisumiinkin. Viisumi maksaa myöskin tällä hetkellä AUD 420.

OPISKELIJAVIISUMI

Australiassa opiskeluun tarvitaan luonnollisesti opiskeluviisumi. Opiskeluviisumit ovat väliaikaisia viisumeja, jotka sallivat Australiaan saapumisen opintojen ajaksi. Kerron ainoastaan opiskeluviisumista, joka minulla on tällä hetkellä, koska luonnollisesti tiedän kyseisestä viisumista eniten.

Vocationational Education and Training Sector (subclass 572) visa

Tämä viisumi sallii opiskelun täyspäiväisesti sekä pysyä Australiassa opiskelujen ajan. Sinut täytyy olla hyväksytty opiskelijaksi hakemaasi oppilaitokseen ennen kun voit anoa opiskelijaviisumia.

This visa is designed for international students applying to study in Australia and whose main course of study is:
  • a certificate I, II, III and IV (except ELICOS)
  • a VET diploma
  • a VET advanced diploma
  • a vocational graduate certificate
  • or
  • a vocational graduate diploma. "
Viisumilla olet oikeutettu työskentelemään 20-tuntia viikossa sekä opiskelun loma-aikoina täyspäiväisesti.
Jos olet jo Australiassa ja olet anonut sen hetkisen viisumin ollessasi maan sisällä maksaa tämä viisumi AUD 1,235 (863,25€). Jos olet maan ulkopuolella tai olet anonut sen hetkisen viisumisi ollessasi muualla kuin Australiassa maksaa tämä viisumi AUD 535. (373,96€)
Viisumin myöntämisehtoihin kuuluu myös, että sinulla on koko opiskeluajalle voimassaoleva Australialainen sairasvakuutus. Jos et opiskele vaadittua tuntimäärää per viikko voidaan viisumi peruuttaa ja joudut lähtemään maasta.

Jokainen viisumi tulee maksaa viisumin hakuvaiheessa ja vaikka viisumia ei myönnettäisi ei rahoja palauteta hakijalle takaisin. Hakuajat ovat erilaisia jokaisen viisumin kohdalla. Näissä yllämainituissa viisumeissa hakuajat eivät ole kuitenkaan hurjan pitkät.

Jokaisesta viisumista on todella paljon tietoa ja jokaiseen voisin perehtyä todella paljon, tarkoitukseni on kuitenkin hieman valoittaa näitä viisumeja sekä näiden tarkoituksia. Jos jotakin on jäänyt epäselväksi tai haluaa lisätietoa, saa minulta kysyä lisää ja koitan vastailla parhaani mukaan. :)




2 kommenttia:

  1. Hei Jenna,tarkoitukseni olis tulla Melbourneen joulun jälkeen tapaamaan yhtä perhetuttua.Olin hänen luonaan huhti/toukokuussa,mutta matka jäi liian lyhyeksi.nyt haluttais olla se 3kk...mulla menee viisumi vanhaks 6.3.Tiedätkö voinko anoa uutta viisumia,vaikka vanha on viel voimassa?vai onko odotettava et vanha menee umpeen ja sit hakee uutta?mulla on eVisitor nyt.Olisin tod.kiitollinen avusta,oon jo tällanen 49 vuotias "neitonen",ei nui kaikki viralliset asiat ole helppoja.siksi tarttisin vähän apua :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuula! :) Kyllä minun ymmärrykseni mukaan voit anoa uutta viisumia vaikka vanha onkin vielä voimassa. Itse anoin opiskelijaviisumiani kun minulla oli vielä Working Holiday viisumi voimassa, käsitykseni mukaan se "vanha" viisumi silloin vain niin sanotusti kumoutuu ja uusi tulee voimaan, eli vanhasta ei siis jää mitään jäljelle. Jos tarkoituksesi on olla alle 3 kk ja niin että yhteensä 3 kk tulee täyteen niin voihan olla että pystyisit vielä tuolla samaisella viisumilla sen tekemään, mutta jos se 3kk ylittyy niin silloin joudut anomaan uutta viisumia. Toivottavasti ei ollut turhan hankalasti selitetty. Täältä voit vielä tutkiskella viisumi asioita: http://www.immi.gov.au/Pages/Welcome.aspx Ja kyllä, tiedän hyvinkin tunteen, että haluttais olla vähän pidempään, niin tämä maa vaan sydämen vie! :)

      Poista